Barking Town Hall

About

We were commissioned to do the MEP engineering on the Barking Town Hall as further development of their remaining office buildings, to provide a more flexible office environment. This is combined with their future vision to unlock the potential of Barking and Dagenham, ensuring the office is sufficient to allow staff to deliver on their policies.

The building had a large roof space area which could be utilised to improve the efficiency of the building, and so, a large 44 KW photovoltaic array was installed to reduce the electricity costs of the building, but also reduce the overall carbon impact of the building. This will set a role model for the other council buildings to follow.

To compile all of this we have produced a full 3D Revit model, which not only allows for more intricate design, it has also allowed us to show the client a virtual walkthrough.

To counter the poor heat losses of the building, due to its age, extensive thermal modelling was used, including thermography. This allowed us to discern exactly what was contributing to the heat losses and rectify the original issues and aid in plant design for the heating system.

From this research, the windows proved to be inadequate for the new refurbishment, and so, completely new window designs were implemented with full natural ventilation during the summer and mechanical ventilation in winter with heat recovery. This has allowed for both cost and energy savings for the heating system, but also provides fresh air throughout the year.

All of these factors, including changes to appliances and water services as well, have been put together to achieve an BREEAM excellent rating for the building, regardless of the age of its original construction.

Client: London Borough of Barking and Dagenham Council
Circa: £6m
Year Completed: 2016
Sector: Public